fbpx

Porady dietetyka. Jak wzmocnić odporność organizmu?

 

Aby wzmocnić odporność organizmu, warto przestrzegać kilka podstawowych zasad.
Oto porady dietetyka HIFU CLINIC - mgr Żanety Rybak.

 

  1. Pamiętaj o regularnym spożywaniu posiłków.
    Nie powinniśmy dopuszczać do uczucia głodu w organizmie. Stan sytości wspiera organizm w walce z przeziębieniem.
  2. Bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie
    Wypij conajmniej 1,5 l wody dziennie. Najlepiej spożywać wodę przegotowaną, ciepłą ( powyżej 26 stopni C - wspomaga niszczenie drobnoustrojów w naszym przewodzie pokarmowym).
  3. Twoja dieta powinna być jak najbardziej różnorodna, wprowadzaj produkty ze wszystkich grup spożywczych. Dzięki temu dostarczysz organizmowi niezbędne składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne.
  4. Pamiętaj o odpowiednim spożyciu warzyw i owoców. Zjedz conajmniej 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców każdego dnia.
  5. Do diety włącz produkty wspierające Twoją odporność

Poznaj smaczne i zdrowe przepisy na potrawy, które pomogą podnieść odporność organizmu.

 

porady_dietetyka

Woda z imbirem

Składniki:

  • 1 szklanka letniej wody
  • sok z połówki cytryny
  • kawałek (2–3 cm) startego imbiru

Przygotowanie:

Do szklanki letniej wody dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wyciśnięty sok z kawałka utartego korzenia imbiru.

Uwaga! Ze względu na podrażniające działanie imbiru napój pijmy w umiarkowanych ilościach - około 2 szklanek dziennie. Niewskazany jest dla osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego, kobiet w ciąży i karmiących mam.

 

 

 

porady_dietetyka

 

 

Koktajl z zielonym jęczmieniem

Składniki:

  • 2 garści świeżych lub mrożonych truskawek albo malin
  • dojrzały banan
  • szklanka soku z pomarańczy
  • 2-3 łyżeczki zielonego jęczmienia

 

Przygotowanie:

Wszystkie owoce pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej go do owoców w blenderze. Na koniec dodaj zielony jęczmień, całość zmiksuj.

 

 

 

porady_dietetykaKoktajl bomba witaminowa

Składniki:

  • 210 g buraka
  • 10 g korzeń imbiru, surowy
  • 180 g jabłka
  • 45 g marchewki
  • 480 g pomarańczy

Przygotowanie:

Buraki, jabłko, marchewki, imbir obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy.

 

 

porady dietetykaZupa czosnkowa

Składniki:

  • 1 jajo
  • 90 g ( 9 ząbków) czosnku
  • 250 g (7 łyżek) jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 20 g mąka pszenna pełnoziarnista
  • 2 g liść laurowy, suszony
  • 5 g pieprz czarny
  • 5 g natka pietruszki, suszona
  • 30 g rzeżucha surowa
  • 100 g ser typu "Feta"
  • 2 g sól biała
  • 15 g tymianek, świeży

Przygotowanie:

Do garnka wlać 1,5l wody, wrzucić czosnek, pieprz, liście laurowe, posolić i gotować 30 minut.
Następnie przecedzić przez sitko do drugiego garnka (czosnek wydusić łyżeczką).
Do wywaru dodać rozkruszony ser feta.
Zblendować jogurt z mąką na gładka masę, a potem wlać do niego 2 łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
Ponownie wlać odrobinę zupy i wymieszać, a następnie bardzo wolno, ciągle mieszając, dodawać jogurt do gorącej zupy.
Zostawić na małym ogniu na 10 minut.
W tym czasie mocno ubić jaja. Zdjąć garnek z ognia i ostrożnie połączyć jajka z zupą.
Gotową zupę doprawić do smaku i posypać zieleniną.

NAPISZ DO NAS
close slider






Treść klauzuli informacyjnej