Aby wzmocnić odporność organizmu, warto przestrzegać kilka podstawowych zasad.
Oto porady dietetyka HIFU CLINIC - mgr Żanety Rybak.
- Pamiętaj o regularnym spożywaniu posiłków.
Nie powinniśmy dopuszczać do uczucia głodu w organizmie. Stan sytości wspiera organizm w walce z przeziębieniem. - Bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie
Wypij conajmniej 1,5 l wody dziennie. Najlepiej spożywać wodę przegotowaną, ciepłą ( powyżej 26 stopni C - wspomaga niszczenie drobnoustrojów w naszym przewodzie pokarmowym). - Twoja dieta powinna być jak najbardziej różnorodna, wprowadzaj produkty ze wszystkich grup spożywczych. Dzięki temu dostarczysz organizmowi niezbędne składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne.
- Pamiętaj o odpowiednim spożyciu warzyw i owoców. Zjedz conajmniej 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców każdego dnia.
- Do diety włącz produkty wspierające Twoją odporność
Poznaj smaczne i zdrowe przepisy na potrawy, które pomogą podnieść odporność organizmu.
Woda z imbirem
Składniki:
- 1 szklanka letniej wody
- sok z połówki cytryny
- kawałek (2–3 cm) startego imbiru
Przygotowanie:
Do szklanki letniej wody dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wyciśnięty sok z kawałka utartego korzenia imbiru.
Uwaga! Ze względu na podrażniające działanie imbiru napój pijmy w umiarkowanych ilościach - około 2 szklanek dziennie. Niewskazany jest dla osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego, kobiet w ciąży i karmiących mam.
Koktajl z zielonym jęczmieniem
Składniki:
- 2 garści świeżych lub mrożonych truskawek albo malin
- dojrzały banan
- szklanka soku z pomarańczy
- 2-3 łyżeczki zielonego jęczmienia
Przygotowanie:
Wszystkie owoce pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej go do owoców w blenderze. Na koniec dodaj zielony jęczmień, całość zmiksuj.
Koktajl bomba witaminowa
Składniki:
- 210 g buraka
- 10 g korzeń imbiru, surowy
- 180 g jabłka
- 45 g marchewki
- 480 g pomarańczy
Przygotowanie:
Buraki, jabłko, marchewki, imbir obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy.
Zupa czosnkowa
Składniki:
- 1 jajo
- 90 g ( 9 ząbków) czosnku
- 250 g (7 łyżek) jogurtu naturalnego typu greckiego
- 20 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 2 g liść laurowy, suszony
- 5 g pieprz czarny
- 5 g natka pietruszki, suszona
- 30 g rzeżucha surowa
- 100 g ser typu "Feta"
- 2 g sól biała
- 15 g tymianek, świeży
Przygotowanie:
Do garnka wlać 1,5l wody, wrzucić czosnek, pieprz, liście laurowe, posolić i gotować 30 minut.
Następnie przecedzić przez sitko do drugiego garnka (czosnek wydusić łyżeczką).
Do wywaru dodać rozkruszony ser feta.
Zblendować jogurt z mąką na gładka masę, a potem wlać do niego 2 łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
Ponownie wlać odrobinę zupy i wymieszać, a następnie bardzo wolno, ciągle mieszając, dodawać jogurt do gorącej zupy.
Zostawić na małym ogniu na 10 minut.
W tym czasie mocno ubić jaja. Zdjąć garnek z ognia i ostrożnie połączyć jajka z zupą.
Gotową zupę doprawić do smaku i posypać zieleniną.